Yayınlanma Tarihi: |29.08.2015 08:52

Merkez Bankası’ndan üç alanda değişiklik

Merkez Bankası, para politikalarının normalleşme süreci kapsamında üç alanda değişikliğe gitti.

TÜRK LİRASI ZK'LAR ARTIRILDI 

Banka, 18 Ağustos 2015 tarihinde açıklanan “Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası” kapsamında, bankacılık sektörünün aracılık maliyetlerinin azaltılması ve çekirdek yükümlülüklerinin desteklenmesi amacıyla, Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında; 1 Eylül 2015 tarihinde 50 baz puan,1 Ekim 2015 tarihinde 50 baz puan ve 1 Aralık 2015 tarihinde 50 baz puan olmak üzere; toplamda 150 baz puan artırıma gitti. Uygulama esasları 21 Ekim 2014 tarihli basın duyurusunda açıklanan şekliyle devam edecek. 

DÖVİZ LİMİTLERİNDE DEĞİŞİKLİK 

Banka ayrıca döviz  likiditesinin desteklenmesi amacıyla, bankaların TCMB nezdindeki döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitlerini 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren, yaklaşık % 130 oranında artırılarak (bugünkü EURUSD paritesi esas alındığında) 50 milyar ABD dolarına yükseltti. Bankalara ABD doları ve euro bazında limitleri ayrı ayrı bildirilecek. Bu çerçevede, bankalara tahsis edilen depo limitleri ile ROM kapsamında TCMB’de bulundurulan altın ve döviz varlıklarının toplamı, yurtdışı şubeleri dahil olmak üzere, bankaların gelecek 1 yıldaki yurtdışı borç ödemelerinin tamamını fazlasıyla karşılayabilecek seviyeye yükseltildiği belirtildi. 

ÜÇ YILDAN UZUN VADE TEŞVİK EDİLECEK 

Banka ayrıca, çekirdek dışı yükümlülükler için üç yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarını aşağıdaki şekilde değiştirdi. Mevduat/Katılım Fonu Dışı Yabancı Para Yükümlülükler Mevcut Yükümlülükler İçin Oranlar (%) Yeni Yükümlülükler İçin Oranlar (%) 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) 20 25 vadeli 2 yıla kadar (2 yıl dâhil) 14 20 vadeli 3 yıla kadar (3 yıl dâhil) 8 15 vadeli 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) 7 7 vadeli 5 yıldan uzun vadeli 6 5 Yeni oranlar, 28 Ağustos 2015 tarihinden sonra oluşacak yeni yükümlülüklere 23 Ekim 2015 tarihli tesis döneminden itibaren uygulanacaktır. 28 Ağustos 2015 tarihi itibarıyla mevcut yükümlülüklere vadeleri sonuna kadar, mevcut oranların uygulanmasına devam edilecektir. (NTV)


Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]