Yayınlanma Tarihi: |01.09.2015 05:43

İngiliz gazeteciler Diyarbakır’da tutuklandı

Diyarbakır'da mahkemeye sevk edilen İngiliz gazeteciler Mohammed İsmael Rasool, Philip Gıngel Hanrahan ve Philip John Pendlebury tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, tutuklanan Vice News haber kanalı çalışanı İngiliz gazeteciler Mohammed İsmael Rasool, Philip Gıngel Hanrahan ve Philip John Pendlebury ile ilgili yazılı açıklama yaptı. İngiliz gazetecilerle birlikte gözaltına alınan Türk şoför Abdurrahman Dilekçi de adliyeye sevk edildi. Dilekçi, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Başsavcı Solmaz'ın yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 


"Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekiplerince elde edilen bir bilgi doğrultusunda yapılan çalışmada şüpheli A.D. ve yabancı uyruklu M.İ.R., J.P.J.G.H., P.J.P., isimli 4 şüpheli hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2015/29855 numarasıyla soruşturma başlatılmakla, 28.08.2015 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatıyla A.D., M.İ.R., J.P.J.G.H., P.J.P., isimli 4 şüpheli gözaltına alınmış olup, 31.08.2015 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımızca ifadeleri alındıktan sonra Türk Ceza Kanunu'nun 314/3, 220/7 delaletiyle 314/2. maddesi uyarınca silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek eylemi iddiasından tutuklanmaları talebi ile Nöbetçi Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişlerdir.


Nöbetçi 2. Sulh Ceza Hakimliğin 2015/224 numaralı sorgu tutanaklarına göre A.D., isimli kişi hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 314/3, 220/7 delaletiyle 314/2. maddesi uyarınca silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek eylemi iddiasından Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanması kararı verilmiş olup, Şüpheliler M.İ.R., J.P.J.G.H., P.J.P., isimli yabancı uyruklu kişiler hakkında ise Türk Ceza Kanunu'nun 314/3, 220/7 delaletiyle 314/2. maddesi uyarınca silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek eylemi iddiasından eylemi iddiasından tutuklanmalarına karar verilerek konumlarına uygun Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmişlerdir. 


Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen 2015/29855 numaralı soruşturma devam etmekte olup, soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir."



DİYARBAKIR'DA TUTUKLANAN GAZETECİLER İNGİLİZ BASININDA


Haber sitesi Vice News'in Türkiye muhabiri ve ekibinin Türkiye'de tutuklanması İngiltere basınında geniş yer buldu.


Independent: Vice New muhabirleri "terörist organizasyona yardım" suçlamasıyla gözaltına alındı


İki İngiliz vatandaşı gazeteci Diyarbakır'da gözaltına alındı. Muhabirlerin henüz hangi nedenle tutuklandığı tam olarak kesinleşmedi.


Türkiye'de Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgede görev yapan gazetecilerin gözaltına alınması veya tutuklanması sık yaşansa da gazetecilerin terörizm bağlantılı olarak suçlanması ender rastlanan bir durum.



Time: Vice'in muhabirleri teröristlerle işbirliği yaptıkları için Türkiye'de tutuklandı


Gazetecileri destekleyenler, tutuklanan muhabirlerin ispatlanmamış terörizm suçlamaları ile karşı karşıya olduklarını açıkladı.



Guardian: Basın Özgürlüğü Grupları Türkiye'de tutuklanan gazetecilerin salıverilmesini istedi


Küresel gruplar ve basın özgürlüğü grupları Diyarbakır'da gözaltına alınan gazetecilerin salıverilmesi için Türk yetkililerine çağrıda bulundu.


İngiliz muhabir Jake Hanrahan ve kameraman Philip Pendlebury PKK ile Türkiye arasındaki çatışmaları takip ediyorlardı. Güvenlik güçleri hükümetten akreditasyon alınmadan görüntü çektikleri gerekçesiyle gazetecileri gözaltına alınırken daha sonra IŞİD'i destekledikleri suçlamasıyla tutuklandılar.



Evening Standard: İngiliz gazeteciler terör suçlamasıyla Türkiye'de gözaltına alındı.


İki İngiliz gazeteci, terörist organizasyona çalıştıkları gerekçesiyle Türkiye'de gözaltına alındı.



Vice News haber sitesi suçlamaları temelsiz ve yanlış olduğu gerekçesiyle kınadı.



BBC News: İki İngiliz gazeteci terör suçlamaları yüzünden tutuklandı


İki İngiliz gazeteci ve bir çevirmen "terörist organizasyona yardım etmek" suçundan tutuklandı.


Gazetecilerin avukatları BBC'ye yaptığı açıklamada, polisin gazetecileri IŞİD ve Kürt militanlarla bağlantılı olduğu gerekçesiyle ifadesini aldığını söyledi. (DHA)



Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]