Yayınlanma Tarihi: |19.05.2015 12:21

Eskişehir Büyükşehir, BM Kadın Birimi listesinde

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim 2014 tarihinde başlattığı, “Kırsal Kesimde Yaşayan Kadınlara Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim” projesi Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından başarılı bulundu ve BM’nin internet sitesi UN WOMEN’da 2 sayfa yer verilerek, projeden övgüyle söz edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in öncülüğünde gerçekleştirilen projede, ilk olarak, Büyükşehir Belediyesi Eşitlik Birimi ve Kadın Dayanışma ve Danışma Merkezi çalışanları eğitildi. Ardından kentte sağlık da dahil olmak üzere, pek çok alanda belediye hizmetlerine ilişkin cinsiyet analizleri gerçekleştirildi. Bu süreçte, kent kırsalında yaşayan kadınların kanser erken teşhis ve tarama hizmetlerinden yararlanamadığı ortaya çıktı. Kanser taraması kent merkezinde Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulmasına karşın, kırsal kesimde yaşayan kadınlar bilgi eksikliği, randevu alamama, ulaşım maliyeti veya eşlerinin izin vermemesi gibi nedenlerle bu hizmetten yararlanamıyordu. 

Büyükşehir Belediyesi bu sorunun çözümüne yardımcı olmak için, kırsaldaki kadınlara yönelik çalışma başlattı. BM’in UN WOMEN sitesindeki haberde Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarına,   “ Türkiye’de meme kanseri kadınlar arasında en yaygın olan kanser türü ve ölümü engellemek için erken teşhis büyük önem taşıyor. Meme kanseri, ülkede en yaygın ölüm nedenleri arasında 8. sırada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı her yıl 30.000 kadının bu hastalığa yakalandığı bilgisini veriyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kırsal kesiminde yaşayan kadınlar için tarama çalışmasını, Kasım 2013 tarihinde, BM Kadın Birimi tarafından sunulan ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ‘ eğitimi aldıktan sonra, 2014 yılının sonlarına doğru başlatmıştı.” 

BM internet sitesinde yer alan yazıda: “Büyükşehir Belediyesi, muhtarlar aracılığıyla kırsal kesimde yaşayan kadınlara ulaşarak, kanser erken taramasının önemi hakkında eğitmeye ve bilgilendirme programı ile işe başladı. Eskişehir’e yaklaşık bir saat mesafede bulunan Hamamkarahisar Köyünde yaşayan bir çiftçi ailesine mensup olan 65 yaşındaki Ümmügül, kanser taraması hizmeti verildiğini ilk kez muhtardan duyduğunu belirterek “Bırakın hizmeti, taramayı oraya gitmeye bile olanağım yoktu” diyor. Ümmügül, Ekim 2014 tarihinde kırsal kesimde çalışmalar başladığından bu yana, kırsal kesimde yaşayan ve Eskişehir’deki Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde taraması yapılan 659 kadından biri” denilerek, çalışmalar hakkında şu bilgilere yer verildi:

Belediye, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde köylü kadınlar için randevu ayarlıyor ve onların köylerinden sağlık merkezine ulaşmalarını her Pazartesi günü ücretsiz olarak sağlamaya devam ediyor. Tarama esnasında risk teşhis edildiğinde, kadınlar derhal hastaneye sevk ediliyor.”

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde görevli Dr. Ömür Önaçan: “Belediye ile işbirliğimiz, kırsal kesimde yaşayan kadınlar arasında meme ve rahim kanseri hakkında bilincin artırılması, teşhis ve tedavinin yapılmasının sağlanmasında son derece etkili oldu” diyor.




Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]